Kουραμπιέδες, czyli greckie ciasteczka migdałowe

Zdobyty w czasie styczniowego wyjazdu na Kretę przepis na greckie ciasteczka Kourabiedes już jest wypróbowany – na ostatki jak znalazł! 🙂
Ciasteczka są charakterystyczne dla Świat Bożego Narodzenia, dlatego jeszcze na początku stycznia mogłem je spotkać i tak mi zasmakowały, że musiałem zdobyć przepis i wypróbować go w Polsce 🙂

Więcej o samym wyjeździe i kilku jego aspektach już wkrótce 🙂

img_8360

1/2 kg masła klarowanego

400g migdałów

1/2 filiżanki cukru pudru

2 jajka

1 żółtko (dodatkowe)

1 lampka koniaku lub wódki

1/2 łyżeczki cynamonu

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

starta skórka z trzech cytryn

900 – 950 g mąki tortowej

Migdały podpiec z obu stron – uważać aby nie spalić, następnie je zmielić na grubo. Miękkie masło ugnieść z jajkami, cukrem pudrem i alkoholem na białą masę. Mąkę, proszek do pieczenia i cynamon połączyć z masą. Wszystko dobrze wyrobić, aby migdały dokładnie połączyły się z resztą masy. Z ciasta uformować kulki wielkości małego jajka, ugniatając stworzyć grube placki z wgłębieniem w środku.

Piec w temperaturze 180°C około 20 minut – do lekkiego zarumienienia. Póki są ciepłe można skropić wodą różaną i posypać obficie ze wszystkich stron cukrem pudrem.

Gotowe!

Comments are closed.

Post Navigation