Kulinarne początki

I tak oto zaczynamy kategorię kulinarną na naszym skromnym blogu!

Pojawił się już co prawda pierwszy wpis na naszym facebook’owym profilu z kulinariami związany, ale to nie to samo co tu: u siebie 🙂

Pewnego dnia ot takie normalne wspólne gotowanie z dziećmi, któremu wyjątkowo towarzyszył aparat fotograficzny:

Z racji pory roku i wysypu zarówno grzybów jak i innch skarbów jesieni padło na paprykę. Z papryki najpopularniejsze jest oczywiście leczo!

Tak więc do leczo potrzeba:

4-5 dużych papryk (można mieszać czerwone i żółte)

1/2 kg cebuli

1-5 ząbków czosnku (dla nas 5, czyli 2/3 główki, ale wiemy że jemy pikantniej niż inni)

1/2 kg pieczarek

5 większych, świeżych pomidorów

kilka sztuk suszonych pomidorów (nie z zalewy – te zwykłe z torebki, suche!)

pół paczki suszonych papryczek chilli (dla tych, którzy lubią ostre dania, dla pozostałych radzimy kilka sztuk)

Tak je robiliśmy:

Podsmażyć na patelni cebulę pokrojoną  w kostkę (można w piórka), jak już się zeszkli dorzucamy pokrojone pieczarki i smażymy aż puszczą sok. Kroimy paprykę (w kostkę lub w paski), pilnujemy aby Hania nie zjadła nam jej za dużo. Dorzucamy paprykę na patelnię i przykrywamy, żeby zaczęło się dusić. W tym czasie siekamy czosnek i dorzucamy go na patelnię. Całość dusimy około 15 min (liczone od chwili dodania papryki!). Na koniec dodajemy sparzone, obrane ze skórki i pokrojone pomidory oraz suszone pomidory pokrojone w paski wraz z pokrojonymi drobno suszonymi papryczkami chilli. Doprawiamy używając: papryka ostra, pieprz ziołowy, mieszanka „7 ziół – arabska przyprawa”, dodajemy 4-5 łyżek sosu adżika (sos paprykowo – pomidorowy z kolendrą) i sól szarena (jak „sól ziołowa” ale z pieczonymi i zmielonymi ziarnami kukurydzy!)

Taki jest efekt:

 

Comments are closed.

Post Navigation